Nesreča v zdravilišču Thermana Laško v Laškem – Zaradi povečanega izpusta klora štirje otroci v bolnišnico

29. oktobra 2010 – V zdravilišču Thermana v Laškem je včeraj opoldne prišlo do nenadnega povečanja izpusta klora v zunanjem rekreacijskem bazenu, štiri otroke pa so zaradi vdihavanja klora prepeljali v bolnišnico. Vzroki nesreče še niso znani, verjetno pa je šlo za tehnično napako. Zaradi vdihavanja klora so v celjsko bolnišnico prepeljali štiri otroke, enega od njih pa so kasneje prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Poleg tehničnega osebja, ki še vedno išče vzrok nenadnega izpusta klora, dogodek na terenu preiskujejo tudi kriminalisti. Vsi bazeni v zdravilišču, tudi notranji, so zaprti in tako bo ostalo, dokler ne ugotovijo, kaj je bil razlog za nesrečo.

Stanje treh otrok, ki se zdravijo v celjski bolnišnici, se izboljšuje, kako resno je stanje otroka, ki so ga pripeljali v Ljubljano, pa še ni znano. Neuradno naj bi šlo za večje otroke, najstarejši med njimi naj bi imel 15 let.

Zastrupitve z klorom so pogoste.

Lastnosti klora

Klor spada zaradi svoje strupenosti med nevarne snovi. Uporablja se v industriji za beljenje celuloze, tekstilnih vlaken, pripravo različnih kemikalij idr. Njegova uporaba je zelo razširjena tudi v vsakdanjem življenju, npr. pri pripravi pitne vode, vode na kopališčih; varekina, razstopina, ki vsebuje klor (in je v prosti prodaji), pa se uporablja kot razkuževalno in oksidacijsko sredstvo.

Klor v majhnih koncentracijah, kot jih uporabljamo v gospodinjstvu, ter ob pravilni uporabi in upoštevanju navodil ni nevaren. Če pa se zgodi nesreča, npr. v proizvodnji ali med prevozom, ko uhaja večja koncentracija klora, je ta zelo strupen in se je treba pred njim zaščititi in ustrezno ukrepati. Nesreča s klorom se lahko zgodi med njegovim prevozom po cesti ali železnici, na kopališčih in drugih objektih, kjer uporabljajo večje količine klora za razkuževanje, ter v delovnih organizacijah, kjer klor izdelujejo ali pa ga uporabljajo v tehnološkem procesu.

 • Klor je zelo strupen dražeč plin.
 • Že pri majhnih koncentracijah ga zaznamo zaradi izrazito ostrega vonja.
 • Je 2,4 krat težji od zraka in se zadržuje pri tleh, nabira se npr. v kleteh in podhodih.
 • Pri izpustu klora v okolje se oblikuje viden klorni oblak, ki je pri manjših koncentracijah bele barve, pri velikih pa zelenkastorumene.

Posledice delovanja klora na človeka, živali in okolje

Kadar je koncentracija plinastega klora zvečana draži nosno sluznico in oči ter poškoduje kožo. Vdihavanje klora poškoduje dihala in povzroča pljučni edem. Znaki zastrupitve (odvisno od koncentracije in trajanja izpostavljenosti kloru) se stopnjujejo takole: kašljanje, kihanje, solzenje, pekoče bolečine v žrelu, pospešeno in težko dihanje, hropenje, motnje zavesti, v najhujšem primeru nezavest in smrt.
Na živali deluje klor enako kot na ljudi.
Rastlinje bi bilo po prehodu klornega oblaka uničeno, ožgano, zemlja pa kisla; kislost zemljišča bi bila odvisna od vlage v zraku in mineralne sestave tal. Zastrupitev tal s klorom vpliva tudi na talno vodo, zato je treba pred njeno uporabo upoštevati navodila Civilne zaščite.

Prva laična pomoč

 • Prvo zaščitite sebe (zaščitna sredstva).
  Poškodovanega umakniti na varno.
  Poškodovanemu, ki je v nezavesti, postaviti v položaj za nezavestne (sprostiti dihalne poti, ga obrniti na bok in če
  je treba, oživljati).
 • Kontaminirano obleko in obutev takoj odstranimo.
  Kožo in oči umivamo z Diphoterinom.
  Takoj poiskati zdravniško pomoč. Znaki zastrupitve se lahko ponovno pojavijo tudi čez več ur (nepričakovano poslabšanje).