Preventiva pred pojavom znakov zastrupitve s solzivci in aktivna dekontaminacija po izpostavi solzivcem z Diphoterinom: osebna zaščitna oprema policistov in vojakov

Diphoterine (Prevor) je sterilna, hipertonična, amfoterna in kelirajoča dekontaminacijska raztopina, ki pri izpiranju obdrži koristen mehanični in dilucijski učinek vode ter ima v nasprotju z vodo tudi nevtralizacijsko in absorpcijsko sposobnost za solzivce OC, CS in CN. Diphoterin poleg pasivne dekontaminacije omogoča tudi aktivno dekontaminacijo kože in oči pri izpostavah solzivcem ter v primerjavi z vodo veliko hitreje in učinkovitejše omili simptome povzročene s solzivci. Diphoterin lahko nevtralizira tudi dražeče delovanje topil, ki se nahajajo v solzivcih.

Policisti in vojaki uporabljajo Diphoterine preventivno pred pričakovanim napadom s solzivcem in s tem preprečijo pojav znakov zastrupitve ter brez težav nadaljujejo  s policijsko ali vojaško akcijo.

Diphoterine uporabljajo policisti in vojaki tudi za dekontaminacijo po napadu in izpostavi solzivcem, s čimer omilijo znake zastrupitve s solzivcem in tako ohranijo ali hitro ponovno vzpostavijo operativno sposobnost.

Diphoterine je shranjen v manjših sprejih (100 ml), ki jih lahko policisti in vojaki nosijo v torbicah za pasom in uporabijo za takojšnjo osebno dekontaminacijo.

Z Diphoterinom so že opremljeni policisti in vojaki v več evropskih državah, na primer v Franciji, Nemčiji, Avstriji, Švici, Nizozemski in Slovaški.

Reference

Viala B, Blomet J, Mathieu L, Hall AH. Prevention of CS “tear gas” eye and skin effects and active decontamination with Diphoterine: preliminary studies in 5 French Gendarmes. J Emerg Med 2005; 29: 5-8.

 Hilmas CJ, Poole MJ. Riot control agents. In: Gupta RC, ed. Handbook of Toxicology of Chemical Warfare Agents. Elsevier, Amsterdam, Boston, Heidelberg 2009, 153-176